Barion Pixel

A NAV tájékoztatja az érintettet a foglalkoztatással kapcsolatos jogsértésről

Szó volt róla, tudtuk eddig is, de a NAV ismét felhívja a figyelmet arra, hogy “az adóhatóság levélben tájékoztatja a magánszemélyeket, ha munkaadójuk ellenőrzésekor valamilyen foglalkoztatási mulasztást, szabálytalanságot talál. A munkavállalók így a lehető legrövidebb időn belül értesülhetnek például arról, ha nincsenek bejelentve.

Amikor a NAV vizsgálata lezárul a foglalkoztatónál, és a jogszabálysértésről szóló határozat véglegessé válik, tehát bebizonyosodik, hogy a munkaadó megkerülte a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adótörvények rendelkezéseit, erről egyúttal az érintett magánszemélyeket is értesíti a hivatal.

Ilyen jogsértés lehet például, ha a munkaadó:

– ­nem jelentette be a foglalkoztatást,

­- nem nyújtott be bevallást foglalkoztatottja után,

­- 4 órás munkavégzést jelentett, holott foglalkoztatottja a munkaszerződés szerint 8 órában dolgozik,

­- fizetés nélküli szabadságot jelentett, de a jelenléti ívek szerint a magánszemély dolgozott.

Az újszerű tájékoztatás bevezetésével a munkavállalók a legrövidebb időn belül értesülnek a társadalombiztosítási ellátásukat befolyásoló tényekről.”

Értelmezésem szerint a fentiek azt is jelenthetik, hogy az adóhatóság – az elmúlt évekhez hasonlóan – fokozottan figyel a ‘T1041 adatlapon és a ’08-as bevallásban szereplő adatok összhangjára. A könyvelők, bérszámfejtők részéről ez nem igényel az eddigiekhez képest körültekintőbb munkavégzést, hiszen a szabályok nem módosulnak. Ugyanakkor – a munkáltatók jogszabálykövető magatartásának ösztönzésén, és a munkavállalók biztonságérzetének növelésén túl – némiképp a szakemberek felé történő, ismételt figyelemfelhívásnak is érzékelhetjük: ügyeljünk arra, hogy amilyen adatot a ‘T1041-es nyomtatványon közlünk, az egyezzen a járulékbevalláson szereplő adattartalommal!

Utóbbi blog bejegyzéseim

Kategóriák
Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás