Barion Pixel

Csökkentse a fizetendő szja-t 1. rész

Háromrészes cikksorozatunkban sokakat érintő személyi jövedelemadó kedvezményeket mutatunk be, kitérve mértékükre, a jogosultsági körökre és azok gyakorlati értelmezésére.

Elsődleges tudnivaló, hogy az adókedvezményt csak az a jogosult tudja érvényesíteni, akinek volt az adóévben összevont adóalapba tartozó jövedelme. Az összevont adóalap a magánszemély által az adóévben megszerzett összes önálló tevékenységből (pl. megbízási jogviszonyból, ingatlan bérbeadásból), nem önálló tevékenységből (pl. munkaviszonyból, társas vállalkozói jogviszonyból) származó, és egyéb jövedelmek összege.

Fizetendő adó megállapítása a kedvezmények sorrendben történő figyelembevételével:

Összevont adóalap megállapítása

–  Első házasok kedvezménye

–  Családi kedvezmény___________

= Kedvezményekkel csökkentett adóalap

x 15% SZJA___________________

= összevont adóalap adója

– kedvezmények (pl.: súlyos fogyatékossági kedvezmény)

= Fizetendő adó

Az első házasok kedvezményével az arra jogosult magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti, a családi adókedvezményt megelőzve. Ez azért fontos, mert ha valaki mindkét kedvezményre jogosult és nincs elegendő adóalapja, akkor a családi kedvezményt esetleg már nem tudja teljes mértékben igénybe venni. Ilyen esetben célszerű megvizsgálni, ki jogosult még az adott kedvezményre, és számolni, hogy maradéktalanul élni lehessen a kedvezmény érvényesítésének lehetőségével. Különösen fontos ez, ha a magánszemély még a súlyos fogyatékosság kedvezményére is jogosult, hiszen ez nem megosztható, és az előbb említett két, adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevétele után, a maradék adóból érvényesíthető.

A kedvezmények a jogosultság fennállásának időszakára járnak, függetlenül az adóköteles jövedelemszerzés hónapjainak számától. Tehát ha 2018-ban csak 4 hónapot dolgozott a személy, de egész évben jogosult valamelyik kedvezményre, az adóbevallásban érvényesítheti összevont adóalapba tartozó jövedelme, és a kedvezmény összegének függvényében.

Példa 1:

Egy kedvezményezett eltartott után családi adókedvezményre jogosult anya 2018-ban január 5-től április 20-ig tartó munkaviszonyból származó jövedelme 850 000 ft, az év többi időszakában háztartásbeli volt, jövedelemmel nem rendelkezett.

Függetlenül attól, hogy hány hónapot dolgozott, mivel az összevont adóalap mértéke eléri az 1 gyermek után érvényesíthető 800 040 ft-ot, ezért év végén az adóbevallásában a teljes összegig érvényesítheti a kedvezményt.

  • Ha a jövedelem az előzőek szerinti feltételek fennállása mellett 515 000 ft, akkor e mértékig érvényesíthető az adókedvezmény, a fennmaradó összeg 15 %-a pedig családi járulékkedvezményként igényelhető, legfeljebb az év közben levont járulékok mértékéig.

Példa 2:

2017. december 16-án házasságot kötött pár hölgy tagjának 2018. július 1-től augusztus 10-ig tartó munkaviszonyából származó jövedelme 410 000 ft, az év többi időszakában egyetemistaként tanult, jövedelemmel nem rendelkezett. Az ifjú férj a teljes évben kisadózó egyéni vállalkozó volt, más jövedelemmel nem rendelkezett.

Első házasok kedvezményére 2018. januártól jogosultak, melyet feleség az adóbevallásában egy összegben érvényesíthet.

  • Ha a jövedelem az előzőek szerinti feltételek fennállása mellett 250 000 ft, akkor csak e mértékig érvényesíthető az adókedvezmény, mert csak ennyi volt 2018-ban összesen kettőjük összevont adóalapba tartozó jövedelme.

Első házasok kedvezménye

Jogosult az a pár – életkortól függetlenül – akinek:

  • házasságkötésére 2014. december 31-ét követően került sor – akár belföldön, akár külföldön, és legalább egyiküknek ez az első házassága,
  • élettársi kapcsolatuk hivatalos bejegyzésére a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény rendelkezései szerint, 2014. december 31-ét követően került sor és legalább egyiküknek ez az első bejegyzett élettársi kapcsolata.

Összege jogosultsági hónaponként 33 335 forint, ami adóba átszámítva 5 000 forintot jelent a házassági életközösség fennállása alatt. A házasságkötés hónapját követő hónaptól igényelhető, és 24 hónapon keresztül vehető figyelembe.

Például: 2018. december 1-én kötött házasság esetén…a teljes cikk a www.ado.hu oldalon olvasható, folytatásért kattintson ide.

publikálva 2019. április 3.

Utóbbi blog bejegyzéseim

Kategóriák
Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás